Bett!

Hejsan! När jag såg R:s fina outfit tips och såg betten så måste jag bara lägga in ett inlägg om bett! Om det  är okej för R såklart<3 Jag kan ta bort det annars. Jag kan ju börja med:
Pessoabettet
Jag anser att man helst inte ska använda pessoabettet. Jag står kvar vid min åsikt om pessoabetten som alltid. Jag vet en häst som inte går att longera med inspänningstyglar eller ridas med inspänningstyglar eftersom att när pessoabetten vrids om så trycker det på nacken och det kan vara mycket obehagligt. Hans förra ägare red på pessoabett och ansåg att det var nödvändigt. Nu rids han på vanligt tränsbett och det går hur bra som helst. Vissa hästar klarar det men andra får både panik och mycket ont om dem stretar emot. Dessutom sliter det väldigt på tänderna. Eftersom att det vrids om så "gräver" dem ett litet "grop" i tänderna där det ligger. Det kanske inte märks direkt men när man väl har ute sin tandläkare och han klagar på det så är det ju inte så bra. Om man nu måste ha pessoabett så tycker jag att man ska använda det när man VERKLIGEN behöver det. Exempelvis hoppning/uteritt då många hästar blir starka då. Man kan använda annat bett när man rider dressyr i manege eller i paddock. De flesta hästar är lite lugnare då.
Jag ger pessoabettet:
Pelhambett apple mouth

Men detta bettet tycker jag däremot är bättre isåfall. Man använder oftast pelhamdelta och det gör att bettet inte vrids om fullt så myket. Däremot gillar jag inte att bettet vrids om över huudtaget. Men detta är lite mildare. Dessuom är det gummibett(apple mouth) Hästar ka ignonera detta bettet lättare än dem kan med pessoabettet och det ger ett minuspoäng. Men pessoabettet ger hästen inget val och man tvingar den till något. Vilket man ALDIG ska göra med en häst. Detta bettet trycker lite under munnen också med kedjan och gör att det blir lite mer obehagligt. Vilket ska gör att det ska vara lättare att bromsa.
Jag ger Pelhambettet:
Tvådelat eggbett, oledat

Jag tycker att detta bettet är bra! Det är helt naturellt och förbygger skav i mungiporna på hästen. Av ledat bett kan det klämma i mungiporna när ringarna snurrar och ger skav. Vilket inte är bra. Detta bettet rekommenderar jag! JAg tycker att det är bra och ger inga obehagskänslor i munnen på hästen.
Jag ger Eggbettet:

Ledat tredelat tränsbett

Det ledade tränsbettet är också bra. Men, på vissa hästar, kan det förekomma skav i mungiporna. För att förhindra det brukar man använda bettskivor eller, vad jag rekomenderar, byta till ett oledat tränsbett. Detta bettet är i princip likadant som det bettet över. Att det är två eller tre delat gör knappt någon skillnad och jag kan inte säga vilket som är skarpast. Båda är lika.
Jag ger tränsbettet:

Dubble Duch Mounth Gag

Här håller jag helt med R, det är inte okej! Man har bara inte detta bettet!! :(
Detta bett får:

Novabettet

Här håller jag också med R. Det är ett bra bett för staka men känsliiga hästar. På starka häsar sätter alla skarpare bett. Men hästen blir oftast bara arg över att vi tvingar den och allt blir bara värre! Vissa hästar funkar däremot inte alls på detta utan blir bara starkare...
Jag ger Novabettet:

Nu orkar jag inte skriva mer! Ha det bäst! :D


2011-09-02 | 22:55:25 | | 3 Kommentarer


Kommentarer från er söta läsare.


» ELLLIINN

DET vore FÖRBJUDET med såna dubbelbett! Tänk på hästen!! Håller med er upp till 110 % Såna där applemouth bett kan vara bra också... men då menar jag vanliga apple mouth bett!

2011-09-03 // 17:47:44
» Tuva

Pessoa är jättedåligt, men det dubbla är ju rent hemskt!



Tycker dock att du borde gett Novabett många fler stjärnor :p

Det är ett väldigt mjukt bett som är super, man vill ju trots allt att hästen ska ha det så skönt som möjligt, inte ha ont i munnen för att vi drar i tyglarna? :)

5 stjärnor till Novabett från mig, haha ;)

2011-09-04 // 16:48:48
» J

ELLLIINN: Jag håller med dig! Apple mouth bett är bra som vanliga bett med! :D



Tuva: Håller med!



Okej, kul att du har en egen åsikt!! :D

2011-09-04 // 18:48:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback