Prova på 1: Vänskapsleken

Hej! Jag tänkte börja med lite... inte riktigt NH, men så att man får ett starkare band till hästen, sedan kan man ju såklart fortsätta med mer trickträning och så vidare. Men här kommer den första delen i "De 7 lekarna" som är början till en NH framtid med din häst/ponny och som också kan ge dig ett underbart förhållande till din häst. Man börjar med "Vänskapsleken" som går ut på att din häst ska veta att du inte är farlig. Vad du än använder på den ska den acceptera just för att den vet att något som du håller i och använder lugnt mot hästen betyder att det inte är farligt, den ska lita tillräckligt mycket på dig. Börja kanske med handen, och smek försiktigt hästen över hela kroppen, du ska kunna ta den överallt, även under svansen och på de intima kroppsdelarna. Sedan kan man fortsätta med samma sak, som med bortsen, spöet, repet, grimman o.s.v. Var som helst ska du kunna röra den, och med (nästan) vad som helst.
Denna leken kan man inte överdriva. Avsluta alltid med denna leken när du har lekt med hästen, så att du alltid har ett fint förhållande till din häst.
Du behöver inte vilja NH träna för dethär. Det kan räcka med att du gör det för att inte få problem i hanteringen med din häst, häst och ryttare ska kunna lita på varann och respektera varann utan att ryttaren ska riskera ett bett i armen eller en spark när som helst och hästen ska inte behöva vara osäker på ifall du ska smälla till den i ansiktet eller klappa den. Bara för att ni kanske inte respekterar varann.
Med respekt menar jag inte att hästen ska vara så undergiven att den inte vågar röra sig i stallgången för att riskera en smäll. Respekt mellan häst och ryttare är när båda litar på varann, vet att om den ena säger att det är säkert så är det det. Du ska inte behöva tvinga hästen över ett dike, för om hästen tvekar kan du bara lugnt övertyga den om att det är säkert och att du är med, så ska hästen gå över diket. Den ska inte panikslaget ta ett stort hopp över diket och sticka iväg på andra sidan, för att den riskerar en hård smäll om den stannar på fel sida. Detta gör att hästen riskerar ett ryck i munnen istället, men vad ska den välja?
Respekt för mig, är när både häst och ryttare litar på varann för att de VILL, för att de VET att när den andra parten är där så är det säkert för att denne varelse har bevisat det, genom att visa den att det är ofarligt, inte genom att tvinga den och skrämma den ännu mer- då befäster man bara det som den redan tror- att (exempelvis) diket är farligt, för den hör ihop med smällar och ryck i munnen också...
Jag vet inte om jag fick fram budskapet. Men jag hoppas att alla förstår. Dagens träning är i alla fall Vänskapsleken, och den rekomenderar jag starkt till ALLA som vill ha ett mysigt förhållande till sin häst, ett säkert förhållande, där slag, sparkar, ryck och slit inte ingår.
Tack för att ni läste (om ni gjorde det förstås)
/J

2012-01-23 | 20:14:29 | J's inlägg | 1 Kommentarer


Kommentarer från er söta läsare.


» Neiwada

Jätte fint skrivet, texten gick verkligen ut! (till mig ialla fall)

Ska prova det med Pigall någon dag ^^

2012-01-24 // 07:58:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback